Saturday, July 11, 2009

Aku pernah Kerja Delivery Pizza Hut

Sebenarnya seronok jugak kerja pizza hut ni, dulu aku penah kerja sebagai delivery Pizza hut selama 2 bulan di sekyen 11 Shah Alam. Selain tugas sebagai penghantar Pizza ni kami jugak diajar selok belok didalam kedai dan cara-cara membuat Pizza. Dan yang paling 'Best' mestilah cara nak bacuh tepung dan membuat dough dan membuat topeng Pizza itu. Sebenarnya senang jer nak buatt Pizza ni rupanya cuma bahannya sahaja yang kena cari dekat Pasaraya. Ketika itu Pizza Hut di situ baru sahaja beroperasi dan kamilah orang yang merasmikan dan menjahamkan motor-motor kat situ, Aku ketika tu bukannya berani sangat naik motor ni, tapi atas dasar tugas lama-lama aku jadi berani(tiap-tiap hari kena maki dgn Penunggang moto), almaklum kami nak kejar masa 25minit selepas message sampai untuk hantar pizza ni, kalau lambat kitaorang terpaksa kasi free jer kat custemer. Pengalaman jatuh motor ada jugak, aku rasa dekat section 19 berhampiran dengan stesen komuter,jalan kat situ agak berminyak dan KORNERnya memang layan, waktu tu mungkin aku dari section 18 nak short cut hantar pizza kat secton 19 atau 21. Kemalangan agak teruk(motor la) tapi aku mujurlah luka-luka kecil waktu itu. Bila hantar pizza ni mestilah jumpa dengan bermacam orang kalau yang Kaya dan baik dapat merasa tips. Aku yang seronok hantar pizza ni, terutama dekat OPIS atau dekat rumah pelajar dapat la berkenalan dengan Pelajar Uitm yang menyewa kat luar masa tu atau Budak kerja kilang(kalau yang melawan tu aku call la). Tugas sebagai Delivery ni aku Kena la hafal semua jalan dan lorong-lorong dekat Shah Alam ni sampailah Kat kawasan-kawasan kilang.'Aku masih ingat lagi jln-jln'tu sampai skrang. Bila habis kerja ni selalunya pizza yang tak habis perlu dibakar sebelum dibuang jadi masa ni kami membawa balik dan menjual kepada member-member. Alaa Rm10 yang large tu dan kalau yang rajin datang kat kedai tu kami seludup dan deal tunggu kat belakang kedai hehhehee dapat beli rokok.

2 comments:

-| auM Chak |- said...

waaaaa nie mesti terror jln2 kat shah alam kan?????? huhuhuhu....jln short cut ke sec. 18 dr sec. 19 lah senang...huhuhu bwh jambtn tue.....

hang nadim said...

Shah Alam tuu mcm kampung saya jugak, Zaman saya Kompleks Pkns tulah tempat hendak dituju..