Wednesday, July 15, 2009

Fatwa Merokok

Tadi aku ada kerja dekat wangsa maju, sebelum itu aku kena pergi beberapa tempat dekat kolumpo, aku polak tadi keluar dah lambat jadi lambat la kerja semuanyer selesai. Lepas tu balik aku ikut MMR2 nak balik ke tempat aku lah, Sampai sahaja dekat dengan Taman Orang dok main Layang-layang tuu, baru aku nampak jem teruk kereta tak bergerak langsung, aku polak takde pilihan sebab dok atas jambatan nak hala mana lagi, aku kalau jem ni memang la pobia disebabkan kereta Posh aku ni masalahnya temperature naik tiba-tiba kalau kereta tak bergerak, aku takut kalau keta ni mati lagi laa susah.Aku tengok kalau aku aku teruskan jugak memang masalah ni. Aku cuba relax perlahan-lahan aku ke tepi, dekat sejam jugak sangkut ni, sampai jer Kepong aku masuk simpang ke kiri.. masuk Manjalara sebab aku tengok Magrib dah masuk. Aku terus pergi ke masjid Bandar Manjalara dekat situ, bila masuk parking jer....aku tengok satu signbord besar ...HARAM MEROKOK DI DALAM KAWASAN MASJID NI...... lepas tu ada signbord macam ni

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwan Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.
10 SEBAB MENGAPA ISLAM MENGHARAMKAN ROKOK

1. Rokok menjejaskan akal (mental)
2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal
3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.
4. Rokok membahayakan keturunan
5. Rokok mengganggu manusia lain.
6. Rokok menimbulkan akhlak buruk
7. Rokok mensia-siakan waktu hidup
8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamana
9. Rokok membazirkan harta (wang)
10. Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)
tapi masalahnya aku memang seorang perokok adushh.....tak yah klik abis dah

8 comments:

hey...ini aku said...

salam hang nadim,
saya pun link awk jugak lah k.
saya sronok ade blog, dpat ramai kwan mcm awk ni..hehehe..

Ava said...

hehe..saya pon jugak,i will polow u..kan kak dinie?hehe..

asbesstos said...
This comment has been removed by the author.
asbesstos said...

urm..90% daripada manusia yang bergelar lelaki sekeliling aku menghisap rokok..dan alhamdullillah aku pun belum terlintas kat hati aku nak terjebak...huhu...hope aku xkan hisap rokoklah... memang dah ter-setminded kot..

bro kamu merokok x? huhu...

biru said...

katakan TAK NAK pada rokok

kehkehkeh....

wanga? wangsa maju daaaaaaaaaaa =)

hang nadim said...

biru> tak prasan polak ejaan salah jap nk edit
asbesstos> aku ada jugak hisap rokok, mcmner nak berhenti ni
ava> ava macam nama artis la Ohhhh kak dinie terima kasih

iza~de~bintang said...

merokok membahayakan kesihatan. cepat2 ler berenti cik abe weh...semangat, caiyok. huhuhu.

hang nadim said...

iza de bintang> kena ada kemahuan yang amat tinggi dalam bab ni