Aku dedikasikan blog ini untuk kampung Tanjung Kasau tempat kelahiran aku tempat aku dibesarkan, semoga kehadiran blog ini akan mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan dan Kampung Tanjung Kasau akan mencipta sejarah..terkenal seluruh Dunia
Thursday, September 3, 2009
RESEPI DAGING DENDENG
Salam kepada semua, aku rasa ramai yang kurang tahu cara nak memasak resepi ini. sebenarnya ini bukan 'Daging Dendeng' biasa. Dengan ikhlas dan rendah diri aku kongsikan cara membuatnya dengan penuh kasih sayang tanpa sedikit pun kurang...Kalau nak memasaknya/ BEGINI CARANYA
BAHAN-BAHAN : DAGING 2KG (ikutlah berapa banyak nak masak)
CILI KERING (Blender agak-agak rm 2)
BAWANG BESAR/BAWANG KECIL 1/2kg
HALIA - seulas yang besar
BAWANG PUTIH- 20 biji yang telah dikopek
KICAP MANIS- 1/2 botol kecil
ASAM JAWA- mankuk kecil
GARAM/GULA/PERASA (campak pelan-pelan jangan terlebih jangan terkurang)
NOte: resepi ni amat leceh sekali dimasak, renyah sungguh pekerjaannya. Kesabaran amat penting sekali
LANGKAH (1) : Rebus daging tadi sehingga hempuk, kemudian potong NIPIS NIPIS, kemudian tumbuk dengan lesung batu (seround dua..tak puas ati tumbuk lagi)
PANASkan minyak goreng seketika daging yang dipotong (peringatan goreng sekejap je)
LANGKAH (2) : Bawang, halia, bawang putih dipotong halus-halus. PANASKAN minyak kemudian goreng sehingga kekuningan (goreng berasingan)
Angkat dan letak di atu tempat.
LANGKAH (3) : AKHIR Sekali panaskan minyak (minyak goreng bawang tadi masih elok kan) MASUKKAN CILI yg telah diblender, masak sehingga pecah minyak (sabar yer)..
Kemudian masukkan garam, gula, Kicap lemak manis. (rasa dulu mantap tak) masukkan air asam jawa tadi..
AMBIK daging tadi gaulkan bersama-sama. KEMUDIAN barulah masukkan Bawang,halia,bawang putih yg digoreng. Kacau seketika biarkan api perlahan.
NAH...resepi dah siap Boleh dihidangkan.....terima kasih...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
hehheeee.. masakan org perak ni!!.. kita tau le.. kita asal org tapah.. hehheeeee..
cikgu liza> Ohh orang Tapah rupernyer
Ohh... Salam Hang Nadim...
emmm... macam nak try ni...
resepi Perak ek...
Nampak bez...tak susah sgt rasenya ....semua menu nak kena sabar menanti masak..baru sedap...
Azleena> waalaikumsalam...memang sedap daging dendeng ni
Masakan Dendeng ni ada pelbagai resepi, ikut dari mana orang tu datang. Yang datang dari Minang, cara Minang, yang datang dari Rawa, cara Rawanya. Di Ipoh ada beberapa Restoran Minang yang buat dendeng, tapi tak serupa yang di Sumatra sana.Coba lihat di sini:
http://www.west-sumatra.com/index.php?option=com_ybggal&Itemid=27&pdisp=latest&picid=538
Ini pure Minang punya dendeng.
http://idristalu.blogspot.com/
Idris Talu> Salam Tuan Haji terima kasih datang ke blog saya, Hari Raya nii Beraya kat Gerik Kat Belah Mana..kalau singgah ambik Air mineral mai ler ke Rumah.
ooo begitu masak daging dendeng ni...
miss pasha-macamni laa nak memasak daging dendeng yg betul, tapi leceh sikit...jarang jumpe dendeng yang saya tulis ni, takpe nati free ade kesempatan saya bertau lebih detail lagi...terima kasih
miss pasha-macamni laa nak memasak daging dendeng yg betul, tapi leceh sikit...jarang jumpe dendeng yang saya tulis ni, takpe nati free ade kesempatan saya bertau lebih detail lagi...terima kasih
Akm klu x letak air asam jawa x blh ke?
boleh cuba...tkasih sudi kongsi resepi...
Tak Bernama- kena letak ajer air asam tuuu sebab nak caver kepedasan cili tuuuu...bole jugak kalau tk letak...terima kasih melawat blog nii
T.kasih resepi, nak cuba sbb anak suka makan.. apa menu sampingan yg boleh dipadankan dgn daging dendeng ni?
Salam...mcm best je...nk try la mlm nie
salam kenal..
alhamdulilah terima kasih sudi berkongsi resepi ini...semuga Allah jua yang membalasnya..
saya mohon copy dan print bagi pada kawan2 yg mencari resepi ini...
dah cuba...!!! sgt sedap.... tq sbb sudi share...
Post a Comment