Thursday, August 13, 2009

H1N1 aka Selsema Babi : Mesej dari seorang doktor untuk difikirkan bersama..


Hari-hari kita terbaca Virus ni yang aku rasa semua orang tak boleh pandang ringan.. Be careful with H1N1. Virus tu very STRONG… Pesakit yang kena memang SUFFER nak RECOVER… NO VAKSIN.. Cuma ada Anti-Viral & Psylogi Mental pesakit itu sendiri untuk MELAWAN.(aku rasa pesakit perlukan sifat melawan yang tinggi)
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat.
Second Stage
Susah bernafas, simptom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena… Masa ni kena kuarantinat hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. Hospital tak cukup katil & bilik kuarantin.
Critical Stage
Lung infection. Bila X-Ray we can see the virus covered the lung. Very scary bila tengok x ray Pesakit H1N1. At this stage pesakit need oksigen with highest level, Strongest Anti-Vral.. very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, immune badan pesakit.
Very H1N1 ni genius virus.. Can HIDE in our body…difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is RM1k above. Unable detected in blood as well.. When they start action…Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better WEAR MASK when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec 2009. So far, hanya lelaki dewasa can fight the virus…. woman might be 70%, children most probably payah nak lawan virus ni.Take care You & Your Family.


[Note : forwardkanlah PERINGATAN ini untuk semua kawan-kawan kita yang lain. Sesunggunya, H1N1 ini merupakan satu bala dari Allah untuk mengingatkan kita kembali kepadaNYA

kredit untuk http://tintasalsabila.blogspot.com/2009/08/h1n1-mesej-dari-seorang-doktor-untuk.html Aku cedok dari blog dia...terima kasih


9 comments:

jasrina rahim said...

aku request utk copy & print utk dihebah2kan maklumat ini. thanks..

hang nadim said...

Jasrina rahim>Permintaan Puan Jasrina diluluskan serta merta...terima kasih untuk 'tintasalsabila' sekali lagi..

Cik Skaf said...

Terima kasih utk tintasalsabila dan hang nadim juga yg postkan kat blog. Penerangan ringkas yg mudah difahami dan cukup memberi peringatan. mohon izin juga untuk dicetak.

Rantong said...

Berita baik bagi kita umat Islam dalam menangani wabak H1N1.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain "Gunakanlah Habbatus Sauda" kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Ini adalah ikhtiar kita. Belilah apa2 jenama Habbatus Sauda dan amalkannya SEKARANG!!
_______________________
View Profile: Rantong™

birU said...

salam hang nadim,

i antara org2 yg terlibat dalam screening suhu badan di klia, subang airport malah dikuantan baru2 ni ketika tentera USA masuk wat exercise carat 2009, terus ke terengganu.

pada awal permulaa, sangat tidak ketat dan tidak dipandang serius, malah kurang diambil berat oleh pihak2 atasan.
tak mustahil wabak ni terlepas dan menular.

so, anggap semua ni bala dari Allah swt, semoga kita tak lupa pada NYA.

sekian,
yg baik itu dtg dari NYa, dan yg buruk itu dtg dari birU sendiri.

=)

en_me said...

salam bro itteww, u hv been TAGGED by me.. ehehe

iza~de~bintang said...

Dasyat kan.. btw berita antivirus tu sebut AKAN diperolehi..nampak belum sure kan huhu.

bila baca Biru cakap tu teringat masa saya ke China June lepas, sebelum keluar dari kapal terbang, inspektor kesihatan dia masuk dan cek suhu sorang2. Dah okey baru dia lepaskan keluar. Borang akuan kesiahatan wajib di isi lengkap dan diserahkan.

Bila balik sini...semua orang keluar camtu ja..borang akuan pun ramai tak hantar :(

hang nadim said...

Cik Skaf>Kasihmu ku terima, penerangan yang padat dan senang difahamni, semoga semua mendapat info yang berguna dan mengambil langkah berjaga-jaga. Terima kasih

Rantong>dalam paper hari ni, penduduk Arab Saudi mengamalkan air rebusan 'Habbatus Sauda' untuk mengelakkan virus ni. Terima kasih Tuan Rantong sekali lagi..

hang nadim said...

en_me> Terima kasih banyak-banyaklah... en_me MEMANG LUMAYAN, no.19 dlm list iteew kira okeylah..

BirU> Sekarang keadaan agak serius, moga BirU berhati-hati semasa menjalankan tugas. Cantik Kete Baru tuu...

Iza~de~bintang> Semua rakyat Malaysia diminta mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh Kerajaan....lama tak nampak nanti jangan lupa hantar kad raya yer..