Monday, November 16, 2009

Suatu Ketika dulu kami Bela Lembu dan kambing

LOKASI : KAMPUNG TANJUNG KASAU
TAHUN : 1984-1985 sekitar tu lah
Drama POPULAR WAKTU TU : OPAH

HAri ni Seperti Biasa lepas balik sekolah, petang sat gi nak pergi PAdang, Bermain laa per yang patut, BOla ker Nettball ker...kondang kandik ker..BILA dalam pukul 6.00 lebih tuu otai-atai dah start sepak bola ,budak baya aku dah kena halau dari padang, kaum Belia abang-abang aku ni pulak nk main BOla...jadi kami pun bermainla di tepian.
Aku pun balik laaa, rasa kelaparan laa pulak...aku bukak laa gebok (sejenis armari ada jaring-jaring letak lauk) ada laa lauk buat penyedap.
SUddely MAk dah sound, katanya seekor kambing tak balik kandang... Aduh masalah betul aku pulak kena cari.
Berbekalkan basikal ala BMx tapi bukak BMX tuu aku pun cergas dihujung-hujung kampung

HASIL Maklumat yang diterima kambing ada kat sempadan FELDA tuu, lalu adegan kejar mengejar pun terjadi. Sebenarnya aku kena bereskan kerja ni Kejapl lagi AYAH Aku balik kerja, kalau tak jumpa mau dapat back hand.
WAktu tu kami ada la bela KAmbing dalam 8 ekor kot, dan disebelah kandang kambing pulang ada Kandang Lembu. Pada Setiap petang waktu magrib macam tu, kena laa nyalakan api dengan kayu besar, lepas tuu letak bertimbun tahi atas tuu jadi sampai ke Pagi Api berasap. LEmbu pun dapat laa tido dengan nyaman.
DIbelakang kandang lembu seingat aku ada 3 pokok limau( macam limau madu) tapi kalau kaler tak merah masam laa rasanya. PUNyalaa lebat buahnyerr mungkin hasil baja lembu tuu kot.

Pada ERA tuuuu kampung aku penuh dengan lembu, tahi lembu bersepah macam COWBOy.....Lawak pun ada bila ingatkan. Akan tetapi itu dulu sekarang ni AKu rasa dah takder lembu kat Kampung aku. ASsalamualkiummmm

2 comments:

cik jijah said...

hmmmmm.. rindu dgn lembu ke? meh dtg dungun.. lembu, kambing, kerbau, b*** hutan bersepah kat sini.. hehehhe.. jijah gurau jek..

tapi sesekali teringat zaman kanak2 dulu.. memang terasa kan? nak2 ada certain area port kita lepak2 dgn kawan2.. memang nostalgia.. huhuhuuu..

hang nadim said...

cik jijah> kat dungun tuuu macam tempat cowboy laa kot, tapi aku ingat dok tepi tembok lepas teka number kereta start dari no. APa.....SEmasa tu jalan Raya jalan lama lagi